2010. október 12., kedd

Deák tér, átalakulás előtt

A Deák téri végállomás régi formájában október 8-án fogadta utoljára a villamosokat. A Budapest Szíve program keretében teljesen átalakul a környék. A fővárosi propaganda mindezt csak Reprezentatív Kaputérség kialakításának emlegeti. Tudván, hogy Velencénél éppen a Velencei-tó kapuját kezdték építeni a héten úgy érzem ez most az aktuális trendi településrendezési kifejezés.

Egy kép még tavaly nyárról, a békebeli, túrás előtti időkből. Egy pedig az utolsó péntekről.

A Kiskörút felújítása több részletben zajlott az elmúlt jó évben, most a végállomás melletti területhez értek már. Pestiesen kanyargó korlátok közé terelték a gyalogosokat, terelik a kocsikat. A villamost pedig az Astoriáig fogják visszavágni.

A megkezdődött munkálatok miatt a 9-es busz se tud a megszokott módon fordulni, ezért a villamos végállomást a másik irányból kerülte meg. Ritka látvány tehát a villamos végállomásról 'helytelenben' induló busz. Az első képen jól látszik az egykori harmadik vágány is.

Íme a látványtervek. Az Astoria felől érkező vágányokat széthúzzák, közéjük fasor kerül. A végállomás viszont oldalperonos lesz, ráadásul úgy kialakítva, hogy a Bajcsy-Zsilinszky út felé vissza lehessen építeni a 3-es metró építése miatt megrövidült vágányokat. A feledésbe merült Podmaniczky terv egyik pontja volt ez.. A végállomás megújulásán kívül a kerékpár sáv és az autós forgalomkorlás is része az átalakításnak.

A peron már lecsupaszodott, a régi jegyautomata helye maradt már csak meg. Remélhetően a jövőben használható jegyautomaták is helyet kapnak itt. Illetve nem csak itt, de az egész városban is.

Nem túl fájó szívvel búcsúzom hát a régi végállomástól. Remélhetőleg funkcionálisan is használható új születik és remélhetően a decemberi határidőt is tartani tudják (hiszem ha látom..). Addig is várjuk a folytatást.. tovább.

1 megjegyzés:

szosz írta...

Mikorra fognak azok a fák megnőni ekkorára?
...és miért kocka alakú a lombjuk?
Egyébként, szép és jó... majd Húsvétkor meglátjuk :)