2011. június 14., kedd

Zau[:ber:]g Semmering 'lanovka'

Semmering a Bécsi Alpok Rax-Schneeberg vonulatának egyik turisztikai központja. Télen-nyáron egyaránt kedvelt üdülőhely, gyönyörű természeti adottságokkal. Egy közlekedésbarát számára csakis a híres és világörökség részét képző Semmering bahnnal ajánlatos érkezni. Az állomástól egy majdnem két kilométeres sétával lehet elérni a Hirchenkogel Zau[:ber:]g síközpontot, kerékpáros parkot.

Ügyesen kihasználják a hely adottságait. Télen az éjszakai kivilágítással is rendelkező sípálya várja a télisportok kedvelőit, ahol néha világkupa versenyeket is rendeznek. Amint pedig eltűnik a hó, a kerékpárosok vehetik birtokukba a hegyet. A nyolc fős kabinos felvonó, ami természetesen németül nem lanovka, inkább seilbahn ezért egész évben közlekedik.

Az egész parkolót megtöltötték a Bikepark pályáira érkező bringások. A családi monster rolleres pályától az igazán kemény downhill pályáig különféle nehézségű, jól kialakított pályák várják az extrém kerékpározásra vágyókat.

Az 1998-ban megépített Magic-Mountain-Xpress fantázianévre hallgató kabinos felvonót több helyen Európa legmodernebbjének emlegetik, ezt megerősíteni nem tudom, mindenesetre marketingfogásnak biztos jó :) A kabinok ajtajai önműködően nyílnak/zárnak, természetesen a bringák is elférnek benne.

A felvonó felső állomása már 1330 vagy 1350 méter magasan van (ahány forrás..). Mindenképpen érdemes a pár méterre található, harminc méter magas, 1999-ben épült Dr. Erwin Pröll Milleniums-Warte kilátó tetejére is felmászni ahonnan ilyen kilátás nyílik. Mivel a környéken rendkívül sok magyar turista is jár, több helyi látványosság brosúrája is megtalálható magyar nyelven. A kilátó használati utasítása három nyelven, németül, angolul és magyarul közli az alapvető szabályokat.

A Blauer Blitz névre hallgató felvonó, 2001-ben épület, 1034 méter hosszú, 338 méter szintkülönbséget leküzdő négyüléses 'sportlift' felső végállomása csak pár méterre található a kabinostól. A második képen kis kereséssel a nagyvasút két alagútját is látni. Egyiknek a bejárata néz felénk, a másiknak pedig boltíves nyitott oldalfala látszik.

A völgybe érkezve egy furcsa fémvázas, növény-szarvas üdvözli a csúcsot megjárt utazót, míg az 'érkezési oldal peronja' mellett a kabinok karbantartóhelye/'garázsa' nyúlik el.

A felvonó talán minden kabinja valamilyen reklámot visel magán, a parkolóban elhelyezett példány azonban magát a kerékpáros parkot reklámozza. A felvonó ára (2011 nyarán) egy irányban 10 euró, hegy és völgymenetben 13,5 euró egy személynek. Bővebb információk a helyről a pálya honlapján (magyarul is).

Nincsenek megjegyzések: