2014. április 29., kedd

Jegyautomata teszt: BKK

Az M4-es vonal átadásakor, 2014. március 28-án debütáltak a BKK új jegy és bérlet vásárlásra egyaránt alkalmas automatái. Ráérős perceimben már próbálgattam mit tudnak, most pár képpel szeretném ezt szemléltetni is.

 
 
Nem mehetek el szó nélkül azonban a kiveszőben lévő korábbi típusok mellett sem.. A narancssárga Protokon J90-ről készült képeim 2013 nyarán készültek, fentebbi a Csertő utcai troli végállomásnál, utóbbi a Szentmihályi úti buszvégállomásnál szolgálta az utasokat.. 1 és 2 forintosokat ekkor már valószínűleg nem fogadtak el, hiszen 2008 elején lett kivonva a két címlet a forgalomból. Ez a két gép ekkor lett leszerelve, a Bogdáni úti JMS-15-ös viszont még ma is üzemel. Ha éppen üzemel, mert főleg a J90-esek, de az újabb, már érintő kijelzős JMS-15-ös és a hasonló PMS-15-ös gépek se a megbízható üzemükről lettek ismertek a fővárosban. 
A következő képen padon pihenő J90-es is utolsó perceit töltötte ekkor Budaörsön.

 A közvélekedés tehát a jegyautomatákról finoman szólva is negatív, az utasok bizalma a korábbi tapasztalatokból kiindulva (teljesen jogosan) meglehetősen csekély. Ezt a megítélést kell tehát megváltoztatnia a BKK új automatáinak, amit csakis tartósan megbízhatóan üzemelő gépekkel lehet elérni. Kezdjük hát, vegyünk mondjuk egy vonaljegyet.. érintsük meg a képernyőt!

 
A leggyakrabban vásárolt értékcikkek fogadják a vásárlót a nyitó oldalon, az Egyéb jegyek és bérletek pont alatt lehet megtalálni típusra bontva a további lehetőségeket. Bal fölül a vonaljegy.. rátapicskolás után meg lehet adni a darabszámot, majd a Fizetés 'gombbal' tovább haladni. Lehetőség nyílik bankkártyás fizetésre (akár a gépbe helyezve a kártyát, akár PayPass érintéses megoldással) és készpénzet fizetésre is természetesen. Egy vonaljegy megvásárlása fél-egy percnél többet nem vesz el az ember életéből.

 
Bérlet vásárlásnál a kezdődátum kiválasztása után újdonság, hogy az automata már a szükséges igazolvány (bérletigazolvány, személyi, jogosítvány, stb..) számát is elkéri és azt feltüntetve nyomtatja a szelvényt. Hamarosan (május 12.) a pénztáraknál is megjelennek a helyben nyomtatott értékcikkek és ez ott se lesz másképp, bár azt előre lehet borítékolni, hogy aki az egész család számára veszi a bérleteket, az első alkalmakkor igencsak morcos lesz, hogy az igazolvány számok nélkül ezt nem teheti meg.. Hév bérlet vagy jegy vásárlásakor a vonal (H5, H6, H8, H9... a H7-es, csepeli vonal mivel nem hagyja el a várost, a fővárosi díjszabás szerint vehető igénybe) kiválasztása után az induló és érkező állomást is meg kell adni, környéki bérletnél el kell dönteni, hogy helyi vagy helyközit szeretne az ember, utána lehet megválasztani a települést. A második képen egy Békásmegyer-Szentendre bérlet vásárlásának utolsó lépésél tartottam.. persze bármikor meg lehet szakítani az adott folyamatot. Fontos még, hogy hév és környéki menetjegyből csak a teljes árú változat kapható az  automatából.

 
 Természetesen áfás számlát is tud kiállítani a gép, de ehhez előzetes regisztráció szükséges, amit gondolom az új ügyfélszolgálatokban lehet elintézni. Számla kérés választásakor vonalkódot kér, valamint a kijelző felett egy lézeres kódolvasó aktiválódik.

 Fent a környéki települések kiválasztása, lent a napijegy típusú jegyek választó felülete, angolul. A magyaron kívül ugyanis további nyolc nyelven lesz képes kommunikálni az automata, ezek közül azonban még csak az angol választható, a többi zászló még fekete-fehér. Színek nélkül kicsit nehezebb a trikolórokat azonosítani, én erre jutottam: német, román, szlovák, spanyol, francia, kínai és orosz. Pár milliárd ember megtalálja köztük az anyanyelvét. Ezen nyelvekhez hasonlóan inaktív még az Információ és Segítség gomb is a képernyő felső sávjában. Itt lehetne tájékoztatót találni az értékcikkek érvényességéről, használatának feltételeiről..

Ha már ennyi unalmas kijelző képet láttunk, íme az eredmény, egy vonaljegy a BKK zsebtérképén. Ideje hamar megszokni a látványt, ugyanis a nyomdai úton előállított cikkek eltűnésétől, az elektronikus jegyrendszer bevezetéséig, ezek, a lilás biztonsági papírra nyomott termékek fogják uralni a várost.

 
Képeim egy szombat este, fél 10 után készültek, ezért a kihaltság, de napközben több helyen is BKK-s segítők állnak a gépek mellett és bárkinek megmutatják, hogyan is működnek a gépek. Bárhogy is legyen azonban, segítő nélkül is hamar rá lehet jönni a lépésekre, hiszen egyszerűen és logikusan követik egymást. Így ha az automata első használatakor talán kicsit lassabban is halad az ember a menüpontok közt, a gép kiismerése után másodpercek alatt le lehet bonyolítani a vásárlás folyamatát.

1 megjegyzés:

Levente Vámos írta...

A román az inkább francia lesz! :)