2011. december 6., kedd

Mikulásvillamos, 2011

December 4-9. közt Mikulásvillamost közlekedtet a BKV a kettes villamos vonalán. Mivel idén lemaradtam az összes UV-s különmenetről, ezért már vártam az újabb lehetőséget, hogy fényképezni és utazni is tudjak ezzel az idén már 55 éves típussal. Az egyedi Mikulásos matricázást kapott 3885-3888-as pályaszámú UV páros délutánonként a Jászai Mari tér és a Borásos tér között, az egyébként csak hétköznap délelőtt közlekedő 2A viszonylat vonalán közlekedik.

Az elmúlt években állandósult és sokak által vitatott értelmű szokással ellentétben, miszerint a reklám matricázások a villamos orrát nem takarhatjákel, a Mikulásvillamos az első egy-két nap után hatodikára már az orrán is bepirosodott. A képen az első körének teljesítése után érkezik a Boráros térre az UV páros.

Mint az ilyen rendkívüli járatok általában, ezt is nagy érdeklődés övezte a kora délutáni óra ellenére is, többen fotózkodtak is vele :) Annak ellenére, hogy minden érintett megállóban elhelyezték a rendkívüli járat menetrendjét, természetesen sokan csodálkoztak is rajta.

Az első képet csak azért találtam fontosnak az ellenfény ellenére is, hogy a 3888-as kocsi is szerepeljen. A második képem próbálkozásom ellenére egy szemből jövő KCSV miatt csak a második "vadász körömben" tudtam elkapni. A Lánchídi alagút előtt jól látszik az azt biztosító jelző valamint a közút fedezőjelzője és az annak működéséről a villamos járművezetőt informáló 'fedezőjelző ellenőrző jelzője' is :)

Az UV beltere. Szerencsére esztétikailag elég jó állapotnak örvend, az ajtók melletti kapaszkodók műfenyős dekorációt kaptak, az ablakon csak hóspray minták virítanak, karcok szerencsére nem. Sajnos az ilyen járatokra is kerül néha egy-egy rosszindulatú féreg egyén ezért mind a két kocsiban ácsorog egy biztonsági őr.

Az elmúlt napokban szerencsére érkezett egy kis szél és eső ami már nagyon kellett, hiszen az elmúlt két hónap szürke, párás és szmogos időjárása után végre kitisztult a levegő. Még a nap is kisütött, de mivel már december van az alacsony napállás és a korai sötétedés több lehetséges fotóhelyen is ellehetetlenítette ténykedésem. Hamarosan érkezik a Karácsonyi villamos, ami a BKV másik UV szerelvényével fog közlekedni, az elmúlt két évben megszokott led-es hacukában.

A témától eltérve.. A Kossuth tér hamarosan átalakul, ami önmagában még nem is lenne probléma, hiszen a Parlament előtti parádé placc állapota valóban nem túl fényes. A képviselők ott parkoló autói ugyan már jobb színvonalat mutatnak, mégse a térre valók. Azonban azt hangoztatni, hogy a '44 előtti állapotok visszaállítása a cél már inkább kérdéses. A király nélküli királyság, tenger nélkülivé lett ország ellentengernagyával az élen, közel se dicső időszak. Ám legyen, ha már ragaszkodunk hozzá (vagy ne).. de kit és miért zavar József Attila a Parlament mellett?

Nincsenek megjegyzések: