2008. október 5., vasárnap

100 éves a szegedi villamos

100 évvel ezelőtt október elsején indult meg a villamosközlekedés Szegeden a ma is létező egyes villamos vonalán, igaz ekkor még a mai sétálóutcán, a Kárász utcán haladt a villamos. A beharangozott villamosfelvonulás a péntek reggeli halálos kimenetelű trolis motoros gázolás miatt elmaradt, azonban a nosztalgia ikerkocsi és az újonnan épített 100 éves tuja is kimerészkedett az utcára.

Sajnos az időjárás nem kedvezett, másnap persze sütött a nap.. A képen a felújított Anna kúti csomópont. A 8-as troli a jövőben a A Dugonics téren túl a Klinikákig fog vezetni, a képen már látható, hogy itt már elkészült a felsővezetéke. További információkat és terveket a www.ujpalyan.hu oldalon lehet találni. Anna kút után Tarján és Fonógyári út következett Bengálival majd a Pulz utcai remíz felé vettük az irányt.

A Rókusi végállomáson az ikerkocsival találkoztunk így mentünk is vele egy kört. Ebben az esős, hideg időben nem is olyan jó dolog már ez. Mondjuk találomra működő ajtajú Bengáli se.A kocsiszínben a 951-es pályaszámú aktív pótkocsi fogadta a látogatókat. Rostockból érkezett, átalakítását az SZKT dolgozói végezték. Típusjele B6A2D-M.

Magyarország legújabb villamosa. Miközben az SZKT nyereségesen működik van energiája hajdani első típusát újra építeni. A kocsi nagyon jól sikerült, hangja pedig 'Bengáli light', kicsit morgósabbra fogva. Hosszabb ideig a kocsiszínben melegedtünk, miután elegünk lett a fényképező lencséjén éktelenkedő esőcseppekből.. nomeg fáztunk és itt legalább volt fűtés. A kocsiszínben kiállítás is várta a látogatókat, minek keretében többek közt a tervezett 2-es villamos nyomvonalát is tanulmányozhatták a látogatók. Sokáig úgy tűnt, hogy a meghirdetett menetrend ellenére a 12-es az esős időben nem indul el, azonban végül mégis sikerült utaznunk vele.

A Széchenyi téren a jövőbeli T-802 pályaszámú Skoda és egy Citaro troli várta az érdeklődőket. Előbbiben kiállítás várta az érdeklődőket. (okt. 11-én pesten a trolitelepen nyílt nap lesz, aminek keretében egy szegedi Citaro is a városba látogat!!) Ezek után végre magam is utaztam a 8-as vonalon Citaro buszból helyben épített trolival, majd indulás vissza a fővárosba...

Köszönet az SZKT-nak a szervezést, remélem jövőre lesz alkalmam méltó időjárási körülmények közt is fotózni az új villamost. A bejegyzés végén a kerek évforduló alkalmából kiadott könyv képével búcsúzom, mely részletes áttekintést nyújt a szegedi villamosközlekedés elmúlt 100 évéről. (Megvásárolható a cég 'közönségkapcsolatok irodájában': Szeged, Zrínyi utca 4-8)

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

Sem a leendő 8-as, sem a 10-es trolibusz nem jár majd a vasútállomásig.

Közeg írta...

Való igaz, kicsit felületesen intéztem azt a részt, javítom.

Névtelen írta...

Hali Közeg és Mindenki Más!
Tudja vki, hol lehet ezt a könyvet megszerezni? Köszi.

Közeg írta...

Úgy látszik az elmúlt két év alatt annyi mindenképp változott, hogy az 'ügyfélszolgálati iroda' már a Deák Ferenc utca 31 alatt található, a könyv immár ott vásárolható.
Lásd: szkt.hu -> Ajándéktárgyak