2009. január 4., vasárnap

Karácsonyi utózönge

Kissé talán megkésett bejegyzés, nem is vág teljesen a blog profiljába de azért kapcsolódik a témához. Most válaszokat kaphat az olvasó egy fel sem tett kérdésére. Avagy, milyen könyvvel lehet meglepni egy közlekedésbarátot? Legegyszerűbb válaszom: közlekedési témájú könyvvel :)
Mivel ilyesmiből nem túl sok található a piacon nem is olyan könnyű ezeket megtalálni. Elsőnek a Közlekedik a fővárost hozom, mely a BKV 40. évfordulójára készült, minden ágazat történelmébe ad egy kis betekintést, képekkel, korabli idézetekkel. Demszky Gábor, Hagyó Miklós és az új BKV vezér, Kocsis István előszava pedig érdekes korkép lesz majd a mostani évekről..

Közlekedik a főváros közlekedési témájú, de nem lesz az elvetemült közlekfanok kisokosa. Ez a könyv még annyira se. A Kosztolányi Dezső (nevének szóbakerülésekor véletlenül se hagyhatom szó nélkül, hogy Tatán a róla elnevezett utcában laktam) rövid novelláit, újságcikkeit ("kisprózai munkáit") tartalmazó könyvecske az 1906 éd 1935 közöti fővárosi életképek gyűjteménye. Lehet, hogy Kosztolányi is közlekedésbarát volt? Akkoriban létezett egyáltalán ez a fogalom? Nem tudom.. az viszont biztos, hogy sokat járta a várost villamossal és utazási tapasztalatait rendre papírra is vetette. Persze nem pályaszám vadász volt, őt az emberek jobban érdekelték :)
Míg az előző két könyvet lényegében bárkinek ajánlottam volna, a 75 év áramszedők alatt című könyvhöz már kell egy kis őrültség. A könyv az októberi trolitelepi nyílt napon debütált a nagyközönség előtt a BKV kiadásában. A magyarországi trolibusz történelem kezdetétől követi a 'csáposbuszok' történetét, melyek jövője körül az elmúlt évtizedekben sokszor sötét felhők gyülekeztek. Sok érdekes kép, mégtöbb adat és információ. Stílusosan trolibuszozás közben kéne elolvasni :)
Amit kihagytam a listából az a Gördülő legendák amely könyv már a harmadik kiadásához ért és kinézetében már nem sokban hasonlít az első kiadáshoz, amit ha jól emlékszem a 2006-os tatai Ikarus találkozón láttam először. Már nyilván nem meglepő... ez a könyv az Ikarus gyár történetét és típusait mutatja be.

Ezek a könyvek az én polcomon már megtalálhatók. Az UV-k ötvenedik születésnapjára kiadott könyv vagy a Debreceni kötöttpályás közlekedés 120 éves évfodulájára kiadott társaságában amit még talán 2005 decemberében szereztem be a DKV ügyfélszolgálatán... no, mielőtt átmennék nosztalgiázósba és elmesélném, hogy ekkor a Desiro motorvonatos ünnepi IC-vel mentem, Miskolcon át.... inkább búcsúzom :) A közeljövőben néhány éjszakai képpel jövök és tervezem a Kecskeméti kisvasút bejárását is, igaz vonali fotókat nem ígérhetek, hiszen egyelőre örülök, hogy egyáltalán egy nap alatt végig tudom utazni a bugaci szuperexpresszt úgy, hogy már vagy két éve tervezem.. pusztán csak azért szeretnék télen eljutni oda mert a szenes kályha hangulata 2009-ben a MÁV hálózatán igazán lenyűgöző :)

Nincsenek megjegyzések: