2011. március 22., kedd

Termit hegesztés a Deák téren

A Deák tér (illetve a Károly körút) elhúzódó felújításával jelentős haladást sikerült elérni a bő egy hónappal korábbi bejegyzésemhez képest. Villamosos szempontból természetesen a jelentős mennyiségű sínszál megjelenésének örvendhettem leginkább. Ezen sínszálak voltak a főszereplők március harmadikai látogatásomkor, mikor egy igen látványos munkafolyamatnál tartottak az építők. Ez a sínek termit hegesztése volt.

Mindannyian ismerjük talán, főleg a vasúti mellékvonalak utasai a vasúti szerelvények ütemes zakatolását a sínek illesztésénél. Hogy a belváros közepén ne kelljen zakatoló villamosokat hallgatni, fontos a sínek hézagmentes illesztése. Ennek a problémának hatásos és igencsak látványos megoldása a sínek termit hegesztése. (Hanghatás tekintetében persze az itt közlekedő Ganz csuklós villamosok tárcsafékeinek hangja és a meglapolt kerekek miatti 'csörömpölés' megint más kérdés.. arról ez esetben nem a pálya tehet.)

Az előző két képen az öntőforma előkészítését végezik, ha az egyenruha nem csal a MÁV-Thermit Hegesztő Kft szakemberei kapták ezt a feladatot. A harmadik képen már megkezdték az előmelegítést.

Majd megkezdődik a lényeg, a reakció. A termit vasoxid és alumínium keveréke. A rendkívül heves reakció folyamán sok hő ('speciális látvány effektek'), alumínium-oxid..

.. és természetesen a lényeg, a sínek közti hézag kitöltője: acél keletkezik. A 2000 fok körüli termitacél kitölti a formát és létrejön a sínek közti kötés.

Ekkor persze egy darabig még izzik a fém, de mindössze pár percnyi hűlés után eltávolíthatják a formát.

Habár elég gyors a művelet, az első és az utolsó kép elkészülte között alig negyed óra telt el a forma eltávolítását már nem vártam meg, a szomszédos sínszállal szemléltetem az eredményt. A felesleges sallangot természetesen eltávolítják még, ténylegesen akkor ér véget a folyamat.

Ez a kép nem a Deák téren készült, hanem Szegeden majd' fél évvel később, de mivel az eddigi képeken nem látszódott rendesen, közelről az elkészült varrat mindenképpen ide illőnek találtam.

Nincsenek megjegyzések: